dimarts, 23 de desembre de 2008

Quantes calories té el Nadal?

Cooked Turkey on Elegant Dining Table

(Resposta breu: entre 3.000 i 5.000 calories per dia amb un àpat nadalenc com cal)

Porto uns dies pensant en fer coses per intentar compensar tots els excessos dels àpats nadalencs. En una primera tongada he tingut (entre el dimecres 17 i el diumenge 21) tres dinars i quatre sopars amb calories a dojo. Ara estic pensant com compensar les que vindran del 24 al 26 de Desembre. Quan hagi acabat de dinar per Sant Esteve tindré una acumulació de calories tan gran que en podré anar regalant.

Us recomano una lectura gens sedentària. Es l'article de Marta Ciércoles al diari Avui de fa uns anys: Per Nadal, menjar i beure fins a rebentar. Atenció a aquesta frase que apareix a l'article:El menú d'un dia festiu de Nadal pot arribar a situar-se entre les 4.000 i les 5.000 calories, "més del doble del que necessitem". Caldrien deu hores d'exercici intens per tal de cremar-les.Això ho comenta el doctor Emili Mas, metge de família a Begur i membre del grup de treball d'obesitat de
la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Per acabar, l'article comenta que "els doctors insisteixen que aquesta època seria ideal per fer pedagogia de bons hàbits amb els més petits. Per contra, l'escenari és l'abundància i el culte al sedentarisme". Crec que, ara més que mai, s'haurà de fer cas de les recomanacions mèdiques.

Així el Nadal té, si fa no fa, entre 3.000 i 5.000 calories per cada àpat tradicional.


Si tinc temps seguiré investigant per fer una taula de l'exercici necessari per "cremar" totes aquestes calories. De moment, aniré a alguna cursa de Sant Silvestre per anar recuperant-me dels excessos.

(Actualització 24/12)

Gràcies al comentari de'n Frans de Nautilia us posa l'enllaç a un gràfic del excessos nadalencs dels britànics (english version) i l'exercici necessari per compensar-los.

A la revista Runner's he trobat una taula amb les calories consumides si vas a còrrer (en funció del pes i els quilómetres).

En el meu cas, em sembla que hauré de fer algunes maratons aquests nadals ;-) Més o menys, si fas la Matagalls-Montserrat crec que aconsegueixes compensar les calories. De pas, ja us informo que segons el calendari de la FEEC la 30ª edició d'aquesta mítica travessa serà els dies 19 i 20 Setembre de 2009.

Ferran de Sedentaris.cat


(Nota de l'autor: demano disculpes pel format del text, alguna cosa he fet i no sé com solucionar-ho :-)

2 comentaris:

  1. Hola, sobre això, fa temps uns metges van dir que Espanya, el dia de reis, pesarà unes 90.000 tones més que abans de les festes (una mitja de 2 kg que s'engreixa cada persona).
    A més, el Guardian va publicar un article en la línia del de l'Avui , però més específic sobre quan s'ha de caminar per compensar cada element del sopar (porta un gràfic en pdf). La conclusió és que s'han de caminar 120 km per cremar un dinar de Nadal estàndar (anglès, of course).

    ResponElimina
  2. Gràcies per la informació Frans. Ja vaig actualitzar el post amb noves dades.

    Ferrran de Sedentaris.cat

    ResponElimina

Hola!

Ens agradaria molt rebre un comentari, encara que no estigui relacionat amb l'últim escrit.

Moltes gràcies!

Equip de Sedentaris.cat