Skip to main content

El boom del «trail»: el cas de les inscripcions a l’Olla de Núria 2012

Aquesta segona entrada relacionada amb els problemes per inscriure’s a les proves que es corren per la muntanya no estava prevista, ja que pensava que amb la primera relacionada amb Cavalls del Vent n’hi hauria prou.
Abans de res dir que aquesta l’Olla de Núria, organitzada per la Unió Excursionista de Vic és una prova excepcional, en tots els sentits, com ho són moltes altres que es fan als Pirineus.

Arribada Edició 2010


Però la realitat és la que és o la que li sembla a qui escriu en un bloc 🙂 i per inscriure’s a l’Olla de Núria he hagut de suar de valent, més que fer la pujada al Puigmal en el primer tram de l’Olla en el format cursa o quan he d’apretar per no quedar fora del control al Coll de Finestrelles o al Coll de Noufonts.

El organitzadors van ser previsors i tenien un procediment d’inscripció en dos fases: pre-inscripció i inscripció.
El problema va ser que va passar el que volien evitar: els servidors es van col·lapsar per un excés de demanda, en part provocat per la pròpia organtizació que, sense voler-ho, va concentrar tota la demanda en un moment puntual. Exactament a les 00:00 del dia 15 de maig per obtenir un número de pre-inscripció ja que les inscripcions es farien limitades a una xifra concreta de pre-inscripcions i posteriorment s’obriria llista d’espera.


En resum, que si no eres dels 681 primers pre-inscrits no et podries inscriure i et quedaries en llista de espera (inicialment la xifra era de 650 però van haver-hi duplicats).

En el meu cas concret havia de fer la meva inscripció i la d’un amic: vaig trigar 35 minuts en fer la meva i 40 en fer la del meu amic, amb dos inscripcions per sobre del número 550 i força negit. Crec que mai havia actualitzat tants cops una pàgina. Cada cop que actualitzava el resultat era o que no passava res o una línia de codi desconeguda per a mi que m’imagino volia dir que hi havia massa persones que es volien inscriure a la vegada.
Jo m’imagino que més d’una persona deuria pensar que el sistema no funcionava i se’n van anar a dormir i deixar-ho pel matí, amb la desagradable sorpresa que no quedaven ja pre-inscripcions sense anar a la llista d’espera a les 9 del matí.

Per acabar m’agradaria recomanar el sistema del sorteig (com finalment s’ha fet a Cavalls del Vent) per l’any vinent o tenir un servei d’inscripcions que no es col·lapsi, fet que faria que les inscripcions s’acabessin en menys de 30 minuts, que és el que passarà l’any vinent si no hi ha cap canvi. Altres sistemes podrien ser garantir inscripcions per «marca», participacions anteriors, etc (crec que a Zegama fan servir un sistema que inclou moltes d’aquestes opcions). L’opció d’incrementar el nombre de places, en un entorn natural i d’alta muntanya, crec que els organitzadors saben prou bé els motius per a no fer-ho. A mi em sembla bé que les places estiguin limitades si així respectem el medi i garantim el nivell de qualitat molt alt que té aquesta cursa.

Aquest sempre va molt fort. Aquest any sense avituallaments!!!


Aquest escrit no vol treure cap mèrit a l’organització i als seus col·laboradors, tot el contrari, voldria que fos un proposta per millorar coses de cara al futur com ja els hi vaig comunicar per correu electrònic.

Salut i muntanya!

Ferran de Sedentaris.cat
El bloc dels que no volen ser sedentaris
twitter: @sedentariscat
FB: Facebook Sedentari